Monday, May 2, 2011

Izletišta

Na teritoriji opštine Pirot nalazi se određeni broj izletišta koja dominiraju svojom pejzažnom tj.ambijentalnom lepotom, pa su u toku letnjih meseci izuzetno posećena od strane samog stanovništva koje živi na teritoriji opštine.
PLANINARSKI DOM
Izletište na Planinarskom domu se nalazi na 12 km od grada, na nadmorskoj visini od 1080 m, gde se nalazi i istoimeni hotel. Samo izletište se nalazi na padinama Stare planine, i kao takvo je izuzetno bogato florom i faunom, a u isto vreme predstavlja izuzetan ambijenat za odmor i rekreaciju, što potvrđuje i jedan broj lepo uređenih planinskih vikendica. Ovo izletište, osim leti, potvrđuje svoju atraktivnost i zimi, budući da pruža mogućnosti za zimski turizam sa uređenom stazom za zimske sportove. Do samog izletišta se dolazi za 20 minuta.
VRELO
Izletište Vrelo se nalazi na 33 km od grada, u jednom prekrasnom ambijentu u kome dominira Dojkinačka i Jelovička reka. Do samog izletišta se dolazi automobilom za 40 min. asfaltnim putem. Svako će se na prvi pogled uveriti u atraktivnosti ovog područja Stare planine. Posebno se ističe kanjon reke Visociče sa svim ostalim elementima koji čine ambijentalnu celinu. Izletište Vrelo se nalazi na nadmorskoj visini od 730 m. U okruženju izletišta se nalazi kompleks vikendica i radničkog odmarališta koji je bio zamišljen kao turistički kompleks. Ovo izletište karakterišu mogućnosti za šetnju, odmor, rekreaciju, lov, ribolov. U njegovoj neposrednoj blizini se nalazi manastir Sv. Bogorodice iz l8. v. Ovo izletište je dobilo ime po Vrelu koje se nalazi u delu izletišta prema selu Jelovici, a ono što ga čini specifičnim je njegovo presušivanje jedan-put u toku godine, i to u avgustu mesecu, u približno istom vremenskom intervalu na nekoliko sati.
TEMAC
Ovo izletište se nalazi na 20 km od Pirota i do njega se dolazi asfaltnim putem za 30 minuta. Nalazi se u neposrednoj blizini HE-Temac i kompleksa radničkog odmarališta Temac, koje je u vlasništvu EPS-a. Samo izletište se nalazi na ulazu u prelepi kanjon reke Temštice, koji su meštani od milošte krstili "Mali Kolorado". Ovo izletište obiluje prelepim ambijentalnim pejzažima, i kao takvo pruža izuzetne moguć-nosti za odmor, rekreaciju, lov, ribolov. Pre dolaska do samog izletišta možete posetiti manastir Sv. Ðorde iz 16. v.
SUKOVSKI MANASTIR
Ovo izletište se nalazi na 18 km od Pirota, nedaleko od sela Sukova. Do njega se dolazi asfaltnim putem za 20 minuta vožnje. Nalazi se tik uz samu reku Jermu. Kao takvo, u toku leta je izuzetno posećeno od strane izletnika i vikendaša koji na ovom području u neposrednoj blizini imaju svoje vikendice. Zainteresovani mogu posetiti manastir Sv. Bogorodice iz 18. v.
IZLETIŠTE POGANOVO
Nalazi se u neposrednoj blizini manastira Sv. Jovan Bogoslov iz 14. v. Do ovog izletišta se iz Pirota dolazi asfaltnim putem za 30 min. Udaljeno je od grada 25 km. Samo izletište se nalazi u prelepom ambijentu manastira i njegove okoline a dolazak do njega upotpunjuje i doživljaj koji će svako osetiti prolaskom kroz prelepi kanjon reke Jerme. Izletište je izuzetno pogodno za odmor, rekreaciju i ribolov.
IZLETIŠTE NA ZAVOJSKOM JEZERU
Nalazi se na Zavojskom jezeru na 15 km od Pirota. Do njega se dolazi za 20 min. asfaltnim putem. Kao izletišta se posebno odlikuju mesta kod nekadašnjih sela Male Lukanje i Zavoja, na kojima su nastale izletničke vikendice, a u toku leta se mogu primetiti popriličan broj šatora, kamp prikolica i drugi improvizovani objekti za smeštaj i odmor. Ono što je sigurno najinteresantnije, osim uslova za odmor, ova izletišta pružaju i velike mogućnosti za ribolov, pa je u toku leta i velika posećenost izletnika i iz drugih gradova koji su većim delom usmereni na ribolov.

No comments:

Post a Comment